Tornar als Balcans: Saša Stanišic, Lana Bastašic i Goran Vojnovic

15/11/2020
 • L'impacte de la guerra dels Balcans encara ressona avui dia, aquest és un fet innegable. I va impactar no només la generació que va viure directament la guerra, en plena edat adulta, sinó els que la van experimentar de reüll, quan eren petits —i, segurament, impactarà els fills d'aquests fills, els seus amics i companyies, etcètera. Els tres llibres que recomanem avui exploren aquest tema: com aquestes segones generacions, un cop "crescudes" i madurades, han retornat als Balcans i al que van viure quan eren criatures.

  Els tres són d'escriptors d'una generació similar: han nascut entre el 1978 i el 1986. Els protagonistes dels seus llibres van viure la guerra o van defugir-la de joves i, per una raó o altra, tornen als Balcans quan ja són més grans i s'han construït a si mateixos (en un parell de casos, en països llunyans). Com que la guerra és un tema massa vast i massa complex per afrontar-lo directament, cada llibre s'hi acosta des d'un punt de partida concret: a través d'un conflicte d'amistat, partint de l'Alzheimer d'una àvia o a partir d'una revelació familiar. Això sí, les històries hilarants i els policies corruptes són a tot arreu.

 • Als catorze anys, Saša Stanišic va fugir de la guerra a Bòsnia i va traslladar-se amb la família a Alemanya. Aquest és un dels germens d'Orígens, que publica Angle amb traducció d'Eva Garcia Pinos. Escrit en alemany, aquest és un llibre autobiogràfic on Stanišic, a partir dels records de la seva àvia Kristina, reconstrueix els seus orígens. Hi ha muntanyes habitades per dracs i una padrina que llegeix el futur a base de fesols, però també la fugida de Bòsnia, el brot d'odi ètnic, els primers anys a Alemanya o la deportació dels seus pares. 

  Stanišic parla del poder del llenguatge i de les històries, de la necessitat de trobar les arrels i de la possibilitat —força factible— que aquesta búsqueda no sigui gens aclaridora. Juga amb els paral·lels contemporanis i amb la idea del dubte: podem aclarir exactament d'on venim? La nostra vida és un relat clar i diàfan? Segurament no, i segurament per això el llibre acaba amb un amalgama de finals oberts, a mode "tria la teva aventura".      

 • Un dels llibres més celebrats d'aquest any ha estat Atrapa la llebre, de Lana Bastašic, publicat a Edicions del Periscopi amb traducció de Pau Sanchis Ferrer). Després de molts anys de viure a Dublín i parlar un anglès perfecte amb la seva parella, la Sara rep una trucada d'una antiga bona amiga, la Lejla. Ara ja fa més de deu anys que no parlen. La Lejla li demana que torni a Bòsnia i l'acompanyi a buscar el seu germà, desaparegut durant la guerra. A partir d'aquesta premissa, Bastašic construeix una mena de roadtrip literari a cavall de l'amistat femenina d'Elena Ferrante i les situacions hilarants de Lewis Carroll. En certa manera, la novel·la es fa aquesta pregunta: l'amistat entre la Lejla i la Sara sobreviurà el pes de les respectives històries familiars?  

  Es tracta d'una novel·la molt ben trabada que es fixa en el llenguatge, la culpa i la necessitat d'afrontar el passat, encara que tampoc se'n pugui treure l'entrellat. I va guanyar el Premi de Literatura de la Unió Europea 2020 per a Bòsnia.  

 • Partint també de la idea del viatge tenim Yugoslavia, mi tierra, de Goran Vojnovic, publicada per Libros del Asteroide amb traducció de Simona Škrabec. En aquest cas, el punt de partida és un altre: setze anys després de la guerra i instal·lat a Ljubljana, Vladan Borojevic descobrei x per Internet  un fet insòlit. El seu pare no va morir durant la guerra, quan ell tenia dotze anys, sinó que encara és viu i, encara més, viu amagat perquè l'acusen de crims de guerra. El protagonista, doncs, comença també un viatge en busca del pare (sobretot per Bòsnia, però també per Croàcia i Sèrbia) que és, alhora, un passar comptes amb la pròpia identitat i amb aquesta nova narrativa familiar.

  Com Stanišic i Bastašic, Vojnovic va endavant i endarrere en el temps i va traslladant el protagonista del present desconcertat a unes memòries d'infantesa que, a la llum d'aquesta revelació, pren un to completament diferent. 

cercar...

Etiquetes

Últimes entrades

 • Recomanacions dominicals! Maig 2021 |
  Si necessiteu idees, inspiració o simplement teniu ganes de xafardejar l'emocionant món de les recomanacions literàries, aquí teniu les nostres recoma...
 • Sant Jordi 2021

  17/04/2021
  Sant Jordi 2021 |
  Se’ns presenta un Sant Jordi excitat. Parlem de l’excitació que genera prendre un llibre i deixar-nos conduir pels camins i les imatges mentals que e...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies

Accepto