Recomanacions dominicals! Gener 2022

12/02/2022
  • 9 DE GENER: HABITACIONES PRIVADAS, DE CRISTINA PERI ROSSI

  • Hem vist que, aquestes festes, moltes lectores s’han passat al món del conte, així que aquest diumenge de lectura volem recomanar-vos Habitaciones privadas, de Cristina Peri Rossi.
    Aquest recull de contes ens portarà allà on el desig vagi. Desitjos foscos, sobtadament molt masculins, que poden fàcilment recordar-nos a Highsmith. La majoria d’aquests relats són breus, i passen a estances d’allò més diverses: bars de carretera, suites luxoses o presons. Tot és possible i res sembla estar del tot tancat, quan travessem la porta de la intimitat de cada personatge descobrim tota una manera de veure el món, d’entendre els cossos, de patir i d’estimar.
    Una part absolutament meravellosa dels contes de Peri Rossi és el seu realisme, conté tot un seguit d’elements que semblen formar-se com a crítica davant un capitalisme tardà tan aclaparador que s’ha instal·lat a totes les nostres cambres. Obsessions, mitjans de comunicació, globalització… hi ha una latència constant que pot, fins i tot, fer-nos sentir inquietes, incòmodes, de la mateixa manera que els personatges.
    Aprofitem també la recomanació per animar-vos a tastar el món dels contes i relats breus. Poden ser la lectura perfecta per a un moment vital en el qual no es té tant de temps per a llegir, o si estem en mentalitat golafre i volem amarar-nos amb trames divergents i excitants!
    Bon diumenge, bona lectura i visca el relat!
  • 16 DE GENER: CÀNTIC DELS CÀNTICS, DE SALOMÓ

  • Aquesta setmana volem celebrar un dels poemes amorosos més coneguts de la literatura universal, el Càntic dels Càntics de Salomó. Eròtic, vibrant i ple de plaer, els seus versos poden fer-nos sentir tantíssim, si els deixem!

    Joan Ferrer creu, en la seva lectura del poema, que “L’amor consisteix a fer comprendre a l’altra persona la seva bellesa per mi, i aquesta bellesa no s’exhaureix mai”. No és aquesta una manera fantàstica de pensar, també, el nostre amor per la literatura i la lectura? Hi ha tanta bellesa en les paraules, i sempre s’estan escrivint. Tanta pau, tanta fe en aquesta concepció mig onírica mig realista del món dels amants, de la lírica…

    Aquesta edició compta amb un pròleg i il·lustracions de Narcís Comadira i una introducció i possible lectura de Joan Ferrer. Tots aquests textos es mouen en un vocabulari amable i suggerent, que ens dóna el context que moltes de nosaltres necessitem i, al mateix temps, segueix una línia de bellesa i espiritualitat que, simplement, omplen el cos d’una energia càlida i propera.

    Esperem, doncs, que celebreu la vida, l’amor, la poesia, la lectura i aquest diumenge!

    Desig i Amor són com brases ardents,
    una flama divina.
    Ni tot el mar podrà apagar l’Amor,
    ni podrà arrossegar-lo cap riuada.
  • 23 DE GENER: POLLASTRE AMB PRUNES, DE MARJANE SATRAPI

  • Recomanació dominical Pollastre amb prunes de Marjane Satrapi. Premi a la millor obra a Angoulême 2005. Satrapi (Iràn 1969) és autora de la magnífica Persèpolis i d'altres títols com Brodats.

    La Imatge de l'instument trencat és l'escollida per Satrapi per parlar sobre el final de la vida. L'instrument ja no és prou bo i és irreemplaçable.
    "Com que no existia cap Tar que li pogués tornar el plaer de tocar, en Nasser Ali Khan va jeure al llit i va decidir morir..."
    Satrapi relata els darrers dies de vida del músic. Evoca records familiars i emocions viscudes que posen en context la sensibilitat del músic davant la quotidianitat familiar i el pes acumulat de la història d'un país tan injustament tractat.
  • 30 DE GENER: LOS DÍAS PERFECTOS, DE JACOBO BERGARECHE

  • Aquesta setmana volem recomanar-vos Los días perfectos, de Jacobo Bergareche. Una novel·la senzilla, absolutament colpidora que tracta un dels grans temes literaris: l’amor.
    A partir de les cartes de Faulkner a la seva amant, Meta Carpenter, el narrador d’aquesta història envia dues cartes, una a la seva amant, una a la seva dona, on divaga sobre les emocions sentides, els moments viscuts, les sensacions experimentades, des del record ple de benaurança dels llocs on hi ha o hi va haver estima i afecte. L’acompanyem en el seu procés de reflexió profunda al voltant dels dies perfectes, “Yo no aspiro a otra cosa al cabo de la semana, o incluso del mes, la estación, el año, que a tener un buen día en algún momento, o un buen momento al cabo del día”. Ens infiltrem a la intimitat d’aquest narrador, en el seu pas pels records dels grans moments en una escriptura absolutament accessible i plena de desig.
    “Una historia capaz de volvernos a abrir los ojos a la capacidad inagotable del amor y el desamor. Con una escritura bella y sólida salpimentada con tintes de humor, nos muestra el idilio y lo extraordinario y en el otro extremo, el hastío de los pequeños fracasos cotidianos”, escriu Marta Orriols.
    Esperem que, si no aquest diumenge, aviat pugueu gaudir d’un dia perfecte, o d’un moment perfecte. Bon diumenge i visca la lectura!

cercar...

Etiquetes

Últimes entrades