DIMARTS 15 DE DESEMBRE: presentació de "Carles & Belisa"

25/11/2015
  • Dimarts 15 de desembre, a les 19.30 h presentació de Carles & Belisa de Pere Anglas Mora. Voliana

    Hi intervindran Jordi Sole Camardons i l’autor


  • Carles & Belisa és un retaule musical que evoca els preparatius, el desembarcament i l’estada a Mataró de la reina Elisabet Cristina de Brunsvic, esposa de l’arxiduc Carles d’Àustria, l’any 1708, en plena Guerra de Successió. La ciutat, que ignora que tres anys més tard s’haurà rendit al bàndol borbònic, ara es declara austriacista i es desfà per cuidar fins al darrer detall i fer-se digne de tan memorable visita.

    "Quan la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró em va encarregar una escenificació a l’entorn del desembarcament i l’estada a Mataró de la reina Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel, em va venir al cap de seguida Mataró 1708. Proveïdor de la Reial Casa, de Josep Fradera. Aquesta obra, guardonada amb el Premi de teatre Joan Santamaria el 1982 i estrenada a la Sala Cabanyes el 1985, amb una seixantena d’actors a l’escenari, va contribuir a popularitzar uns fets que, fins aleshores, la majoria de mataronins desconeixíem. Ara, però, es feia necessària una peça més breu i amb caràcter exclusivament divulgatiu que encaixés perfectament dins el marc de l’exposició Mataró 1714. Entre dos mars i dues corones, per a la qual cosa vaig engrescar-me a escriure’n una nova versió.
    Per documentar-me vaig recórrer a les mateixes fonts que degueren servir d’inspiració a Fradera, tres opuscles publicats entre el 1708 i el 1709 que narren amb detall l’acollida que va rebre la reina a Mataró. També van ser-me de molta utilitat les publicacions de l’historiador Joaquim Llovet per entendre les motivacions que van moure els prohoms de la ciutat a organitzar la reial benvinguda i els beneficis que n’esperaven treure. Cal esmentar també l’esplèndid suport que, en tot moment, he rebut per part del comissari de l’exposició, Joan Giménez, i del director del Museu, Carles Marfà. Les seves aportacions han contribuït a consolidar el rigor històric del projecte.
    El resultat és un retaule musical, escrit bàsicament en alexandrins i heptasíl·labs i interpretat per un grup de comediants sorgits de les cendres del 1708. A través dels quadres que interpreten i les cançons que canten es vehicula tota la informació documentada. Així, doncs, totes les situacions i detalls que s’hi expliquen són verídics o, si més no, parteixen d’una informació o d’un fet autèntics".

                                                                  Pere Anglas, autor i director de Carles & Belisa

cercar...

Últimes entrades