ELS CINC LLIBRES DEL 2021

28/12/2021
  • SELECCIÓ D'OLGA FEDERICO

  • La anguila, de Paula Bonet
    Novel·la molt equilibrada, Bonet transmet el coneixement del món de la pintura i de la creació artística en un relat valent en què constatem com pot ser de fràgil i vulnerable la vida d’una persona sota l’ombra d’aquell que la vol modelar i manipular des de l’egoisme de l’abús

  • Terres Mortes, de Núria Bendicho

    L’aïllament és un tema que travessa la lectura de Terres mortes. El primer capítol és una caiguda a l’infern que no ens abandonarà en tota la lectura. La conseqüència de l'aïllament social i generacional és devastador!


  • Tengo miedo torero, de Pedro Lemebel

    La crònica des de la ficció és possible. Lemebel, a través del protagonista de la novel·la, ens trasllada als darrers anys de la dictadura de Pinochet. Amor, bellesa, sensualitat, humor des dels marges per subratllar la mediocritat, la intolerància. Excel·lent!


  • Tienes que mirar, d'Anna Starobinets

    Un exemple del millor relat documental. Anna Starobinets comparteix l’experiència de posar fi a l’embaràs del seu segon fill per raons mèdiques. La fragilitat de la persona i la família davant els protocols mèdics que poden ser molt diversos segons el país, agreujat pels mitjans econòmics per fer-hi front.


  • El recull, de Sergei Dovlatov

    Llegir Dovlatov és un acte de fugida d'aquest món ordenat i absurd. Un refugi on trobem tot allò que demanem a un escriptor que transcendeix amb intel·ligència, humor, crítica la crònica de la seva vida.


  • SELECCIÓ DE MIREIA PERELLÓ

  • Los grandes espacios, de Catherine Meurisse
    A través de les vinyetes que integren el llibre l’autora explica la seva infància al camp on viu de petita amb la seva família. L’obra és una oda al gust per la lectura i l’escriptura i a l’amor a la natura.
  • El mar de cap per avall, de Pep Puig
    Els tranquils carrers d’una Altafulla tranquil·la i desèrtica fora de la temporada d’estiuejants acullen el que serà un dels thrillers de l’any. La força de la gelosia fa que el protagonista passi per damunt de tota moral per tal de sortir-se amb la seva. Fins on podem arribar per aconseguir allò que volem?
  • Salvatierra, de Pedro Mairal
    Un pintor deixa com a llegat a la seva família un rotlle de pintura on hi ha anat pintant des de sempre els fets importants de la seva vida. Quan estan a punt de cedir-lo a un museu els hereus s’adonen que hi manca una part i és a partir d’aquí que comença una recerca del que hi pot faltar i el perquè. Un viatge al passat i a uns fets que s’han volgut esborrar per sempre.
  • Inquiets, de Linn Ullmann
    L’autora, filla de l’Ingmar Bergman i de la que va ser la seva amant i musa Liv Ullmann, va explicant a través dels records i l’escolta d’unes gravacions, el que serà la seva vida. Les vacances amb el pare a l’illa de Färo, els viatges amb la mare per Noruega, Estats Units i allà on la portaven els rodatges marquen per sempre la vida de Linn. Una autobiografia íntima plena d’experiències vitals, una lectura excel·lent de principi a fi.
  • Trilogia de Copenhaguen, de Tove Ditlevsen
    La veu d’una de les autores més reconegudes daneses arriba en forma de trilogia, l’obra fa un repàs a la seva vida, infància, joventut i maduresa. És un retrat íntim que ens apropa tan a l’autora com a la societat danesa de Mitjans segle XX. Una autora revelació per als lectors d’aquí que no l’havíem llegada.

  • SELECCIÓ DE LUCÍA CALVO

  • Agua Corriente, d’Anne Carson
    S’ha d’estar llegint Carson sempre, tenir-la a prop, a la tauleta de nit. I l’edició d’Agua Corriente és un exemplar perfecte. Hi ha tanta saviesa, tanta veritat, en els seus poemes que acaben semblant epifanies. Qui no voldria submergir-se una bona estona en un remolí calmat d’anècdotes clàssiques i observacions senzilles sobre l’existència?

  • On ets món bonic, de Sally Rooney
    La història de dues amigues que tracten de viure bé, gaudint la bellesa i deixant-se portar per un món caòtic, és emocionant i trepidant, i ens fa emmirallar-nos i reflexionar sobre el nostre entorn, les nostres relacions afectives i amb nosaltres mateixes. Des de la profunditat més visceral i l’estil més quotidià, Rooney aconsegueix fer-nos entrar i atrapar-nos en aquesta novel·la absolutament magistral.
  • Una bíblia infantil, de Lydia Millet
    Plena d’humor negre i d’uns personatges tan macabres i propers que podem, fins i tot, espantar-nos una mica, aquesta novel·la ens porta al final del nostre món amb una colla de nens i adolescents com a protagonistes, davant l’absència d’uns pares altament irresponsables. Trobarem trames salvatges tractades amb tota la normalitat possible i unes ganes absolutes de riure histèricament davant la magnitud de la tragèdia.
  • Después de lo trans, d’Elizabeth Duval
    Aquest assaig de Lyss Duval ha passat a ser, gairebé de manera automàtica, un imprescindible. Amb una prosa enginyosa i resplendent, tenim assegurades les reflexions profundes, connexions inesperades i alguna que altra rialla. Així sí que podem llegir teoria hardcore, i estem més que agraïdes.
  • Les gratituds, de Delphine de Vigan
    De Vigan torna amb una novel·la breu, intensa i colpidora que ens porta a reflexionar sobre la vellesa, la memòria i l’amor. Ens explica la història d’una dona gran que, lentament, va perdent el llenguatge, les paraules, però que, malgrat la malaltia, tracta de comunicar-se i fer-se entendre. Hi ha, tanmateix, tanta tendresa en aquesta obra, que en la tristesa del relat ens acompanyarà, també, un sentiment càlid i reconfortant mentre la llegim i quan la recordem.

cercar...

Etiquetes

Últimes entrades

  • ELS CINC LLIBRES DEL 2021 |
    Comencem amb Els Cinc Llibres del 2021, una recomanació molt personal que pot inspirar-vos o fer-vos recordar alguna d’aquestes obres fantàstiques que...
  • Sant Jordi 2021

    17/04/2021
    Sant Jordi 2021 |
    Se’ns presenta un Sant Jordi excitat. Parlem de l’excitació que genera prendre un llibre i deixar-nos conduir pels camins i les imatges mentals que e...