Recomanacions dominicals! Abril 2021

30/04/2021
  • 11 D'ABRIL: HUMÀ, MÉS HUMÀ, DE JOSEP MARIA ESQUIROL

  • No és la immortalitat, sinó la trobada i la companyia, allò que volem”, “Es necessita poc per viure... i aquest poc és una meravella: pa, casa i cant - J.M.E.

    En aquest diumengedelectura volem proposar-vos dues lectures interconnectades, que ens endinsen en el món del pensament i la filosofia de manera particular…
    Aquestes són El naixement de la tragèdia, de Friedrich Nietzsche, i Humà, més humà: una antropologia de la ferida infinita, de Josep Maria Esquirol.

    No hi ha ni pot haver-hi una única manera de lectura; i llegir filosofia, o altres escriptures, és un acte interpretatiu que pot interpel·lar-nos per raons, vies o connexions divergents, totes elles magnífiques i legítimes.
    Aquestes dues obres ens recorden constantment aquesta posició de lectura, no només quan llegim, sinó també quan mirem el món.

    Humà, més humà, és una porta oberta de bat a bat a la reflexió, l’observació i la lectura d’altres obres filosòfiques. Ens convida a pensar-nos, assenyalant escletxes de la vida quotidiana, racons que fàcilment podríem passar per alt. Gràcies a aquestes eines, llegir a continuació El naixement de la tragèdia és una experiència diferent, més entretinguda i entenedora, divertida i terrorífica, fins i tot.

    Sigui el que sigui que hi hagi en aquestes pàgines, l’autor hi té a dir alguna cosa seriosa i urgent, i així mateix ... tot el que ell hi ha abocat és com si ho hagués forjat conversant amb vostè - F.N.

    En aquest entremig d’urgència i calma, rellevància i diàleg, podem gaudir com vulguem d’aquests dos cants, de la seva companyia i la trobada amb el procés creatiu de la nostra interpretació
  • 18 D'ABRIL: VIOLET BENT BACKWARDS OVER THE GRASS, DE LANA DEL REY

  • Fotografia, esborranys i poemes es combinen i entrellacen en la recomanació d’aquest diumengedelectura . Violet bent backwards és el primer llibre de l’artista Lana del Rey. Ens porta a un lloc que potser ja coneixem per les seves cançons, un entorn poètic, amorós i mundà, que des d’una senzillesa intel·ligent ens evoca memòries d’altres èpoques, experiències viscudes o imaginàries, olors, sorolls, llums 

    Poets- like comics
    are inherently quite sad
    better off alone

    Les lectures de Violet bent backwards over the grass poden ser moltes: una iniciació a la poesia en anglès (exercici molt recomanable), una incitació a canviar el món, escriure uns versos o sortir a fotografiar la poesia que habita en els carrers, les muntanyes o el cel, o simplement llegir aquest petit tresor perquè sí, perquè és dolç i melòdic, perquè ens agrada i és un bon acompanyant per una tarda de diumenge.

    Prepareu-vos perquè demà comença una de les millors setmanes de l’any! Bon diumenge i bona lectura!
  • 25 D'ABRIL: EL MEU ANY DE REPÒS I RELAXACIÓ, D'OTTESSA MOSHFEGH


  • A la ciutat de Nova York hi passaven coses - en passen sempre -, però res de tot allò no m’afectava. Aquella era la bellesa del son: la realitat es tornava distant i m’apareixia a la ment amb la indiferència d’una pel·lícula o d’un somni. Em resultava fàcil despreocupar-me de les coses que no m’afectaven. Els treballadors del metro havien començat una vaga. Un huracà havia passat i se n’havia anat. No tenia importància.

    Una de les nostres recomanacions destacades per aquest Sant Jordi - i per qualsevol dia de l’any, inclòs aquest diumengedelectura - és El meu any de repòs i relaxació, d’Ottessa Moshfegh.

    En aquesta novel·la tant estranya com divertida o tràgica, viureu el tancament - podríem dir voluntari - durant un any d’una jove els pares de la qual han mort. Els personatges que us trobareu són estrafolaris, portats als extrems de la mundanitat mediocre; els pisos i paratges que apareixen es quedaran gravats a la vostra memòria i acabareu pensant que vau estar un any tancades a Manhattan; la trama de la novel·la, tot i ser simple - una noia guapa i rica es tanca durant un any al seu pis per dormir, res més -, us farà reflexionar sobre el dolor, l’amor, les drogues, l’art contemporani, i molt més.

    L’obra d’Ottessa Moshfegh, a més, va ser una de les nostres seleccionades com a recomanació per aquest #santjordi2021 , però, com totes sabem, cada dia pot ser el dia del llibre, i hem pensat deixar-vos la nostra selecció per tal que la consulteu (o ens consulteu!), ja sigui per buscar i trobar idees per regals, inspiracions i reflexions metafísiques, o per seguir, en la remor del boca-orella, recomanant i encomanant la lectura!

cercar...

Etiquetes

Últimes entrades